• Novinky

        • MiniErasmus
          • MiniErasmus

          • Organizácia Future Generation Europe predstavila úspešný štvordňový projekt „MiniErasmus“, ktorý umožnil aj našim študentom navštíviť skutočné vyučovanie na vysokej škole a spoznať stovky budúcich spolužiakov.

            Projekt ponúkal unikátnu možnosť spoznať vysokú školu a stretnúť sa s budúcimi spolužiakmi ešte pred podaním prihlášky, vďaka čomu môže byť rozhodnutie o budúcej kariére pre študentov jednoduchšie a najmä založené na vlastnej skúsenosti.

            Študenti Súkromná Spojená Škola EES / Súkromné bilingválne gymnázium, Solivarská 28, Prešov Anna a Samuel, boli od 26. do 30. marca súčasťou projektu "MiniErasmus" na Univerzite Komenského na Prírodovedeckej fakulte a na Fakulte sociálnych a ekonomických vied.

            Slávnostne otvorenie pre skoro 300 študentov z celého Slovenska sa konalo v priestoroch Slovenskej technickej univerzity za prítomnosti predsedu vlády Eduarda Hegera. Počas 3 dní absolvovali prednášky, semináre ale aj laboratórne cvičenia. Vytvorili tabletky na 3D tlačiarni, robili tenkovrstvovú chromatografiu, aj izolovali DNA. Osobne sa stretli so Samuelom Furkom, ktorý spolu so svojim bratom vyvinuli pľúcnu ventiláciu Q-vent mini a doktorandkou Viktóriou Hodorovou, ktorá sa podieľala na sekvenovaní koronavírusu. Program „MiniErasmu“ bol obohatený aj o večerné dobrovoľne aktivity, počas ktorých študenti spoznali nových ľudí a mali možnosť sa zúčastniť diskusie so známymi osobnosťami ako sú Zuzana Kovačič Hanzelová, Veronika Cifrová Ostrihoňová, či Jakub Goda.

        • Listová zásielka z Holandska
          • Listová zásielka z Holandska

          • Áno, aj v dnešnej dobe ešte fungujú listové zásielky odosielané prostredníctvom pošty... Súčasná doba mení mnohé dávne spôsoby medziľudskej komunikácie. Pravidelne chatujeme, píšeme esemesky, či emaily. Písať listy a pohľadnice sme skoro zabudli.

            Ten pocit prekvapenia a radosti, keď v poštovej schránke nájdete list.... List? Kto mi píše? Od koho je ten list? Konečne je tu! Prvákom Súkromná Spojená Škola EES / Súkromné bilingválne gymnázium, Solivarská 28, Prešov, včera dorazila pošta v listovej podobe od žiakov z Holandskej školy De La Salle v Baarle-Nassau. Všetky listy boli napísané v nemeckom jazyku. Dnes sa na celom svete dohovoríte anglicky, to je síce pravda, ale aj taký nemecký jazyk má v praxi rovnako silné využitie. Na hodine nemeckého jazyka sme sa preto rozhodli na listy reagovať. Aj toto môže byť jeden zo spôsobov, ako nadviazať nové priateľstvá, zdokonaľovať svoje jazykové vedomosti, či spoznať kultúru iného národa.

        • Otestuj svoje kritické myslenie!
          • Otestuj svoje kritické myslenie!

          • Olympiáda kritického myslenia je súťaž pre študentov stredných škôl. Cieľom OKM je zvyšovať mediálnu gramotnosť a kritické myslenie mladých ľudí, čo sú kľúčové zručnosti v 21. storočí. Súťaž sa zameriava na zručnosť študentov overovať správy, odhaľovať logické chyby, rozumieť štatistikám, hodnotiť presvedčivosť argumentov a vnímať rôzne manipulatívne techniky.

            Zadanie OKM sa delí do troch tematických častí. Prvá časť sa zameriava na mediálnu gramotnosť a overovanie informácií. Druhá časť sa bližšie pozerá na manipulatívne techniky, hlavne pri interpretácií dát a písaného textu. Tretia časť cvičí argumentáciu – schopnosť logicky, konštruktívne a slušne obhajovať pozíciu.

            Krajské kolo OKM sa v našej škole uskutočnilo práve dnes online testom, na ktorý mali študenti 120 minút. Držme im palce!

        • Marcová SÚŤAŽ o poukážku do kníhkupectva
          • Marcová SÚŤAŽ o poukážku do kníhkupectva

          • Blíži sa koniec mesiaca, ktorý má prívlastok „mesiac knihy“. Prečítali ste počas marca nejakú knihu, alebo ste si rozšírili svoju knižnú zbierku o zaujímavý kúsok?

            Čo tak „jednoducho“ získať poukážku na nákup novej knihy, prostredníctvom ŠKOLSKEJ SÚŤAŽE, do ktorej sa môžete zapojiť už dnes, 28.3.2023.

            • Myslíte si, že poznáte „knižný“ vkus vašich/našich pedagógov?
            • Vedeli by ste správne priradiť knihu podľa názvu k jej majiteľovi (viď foto)?

            Svoje tipy môžete do konca týždňa hádzať na lístočkoch do krabičky, umiestnenej s označením „SÚŤAŽ O POUKÁŽKU DO KNÍHKUPECTVA“ pri školskom automate na kávu (nezabudnite napísať svoje meno a triedu).

            V piatok, 31. marca 2023 vyžrebujeme dvoch z vás, ktorí mali správne odpovede a budú si tak môcť zakúpiť napríklad aj jednu z týchto kníh.

            Ako malú pomôcku uvádzame zoznam pedagógov, zapojených do súťaže:

            1. Jonathan Paul Eddy, MA
            2. Ing. Nadežda Fedorová
            3. Mgr. Ján Ivančo
            4. Mgr. Mária Kundríková
            5. Mgr. Lenka Krajňaková
            6. Mgr. Bibiána Mihoková
            7. Mgr. Eva Mikolaj
            8. Mgr. Slavka Pavlíková
            9. Mgr. Ingrid Pružinská
            10. PaedDr. Júlia Pavelová
            11. Mgr. Jana Suráňová
            12. Mgr. Veronika Vargová

        • 1. miesto z krajského kola prehliadky prác SOČ
          • 1. miesto z krajského kola prehliadky prác SOČ

          • Dňa 21.3.2023 sa uskutočnil už 45. ročník krajského kola prehliadky prác Stredoškolskej odbornej činnosti na Strednej odbornej škole ELBA v Prešove.

            Aj v tomto školskom roku sme mali veľmi úspešné zastúpenie kvalitných prác študentov našej školy. Vďaka dôslednej príprave našich študentov a svedomitej spolupráci so školiteľmi - pedagógmi našej školy, sa nám opäť podarilo zažiariť na popredných priečkach v rámci vyhodnotenia obhajob prác SOČ. Nie je totiž jednoduché uspieť vo veľkej konkurencii žiakov, ktorí kreatívne a zanietene rozprávajú o svojej práci medzi ostatnými súťažiacimi, argumentujú a predstavujú svoje nápady.

            Veľká gratulácia patrí našej študentke Laure Márii Demčákovej, ktorá so svojou prácou "Tvorba vlastnej básnickej zbierky", vyhrala vo svojom odbore - Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba - 1. miesto 👏

            Rovnako blahoželáme Laure Andrášovej, Alžbete Bižovej, Alexandrovi Gürtlerovi, Jakubovi Halekovi a Margite Karašinskej a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            Byť aktívnym účastníkom Stredoškolskej odbornej činnosti je výbornou skúsenosťou a odrazovým mostíkom, či už pre úspešné zavŕšenie stredoškolského štúdia alebo správny výber vysokoškolského štúdia a budúceho profesijného smerovania.

        • Sme tu, aby sme pomohli jednorodičovským rodinám
          • Sme tu, aby sme pomohli jednorodičovským rodinám

          • Hodina deťom je celoročná verejná zbierka, ktorá už 23 rokov nepretržite podporuje projekty zamerané na pomoc deťom a mladým ľuďom v ohrození a rôznych krízových situáciách. Vo svojom 22. ročníku podporí organizácie pomáhajúce jednorodičovským rodinám, rovnako ako aj individuálnych príjemcov z radov samoživiteľov.

            Tisícky študentov a študentiek základných a stredných škôl sa každý rok zapájajú ako dobrovoľníci do verejnej zbierky Hodina deťom a naša škola pri tom nebude chýbať ani tento rok. Veríme, že po zime načerpáme opäť energiu z jarného slnka a spoločnými silami sa nám podarí vyčariť úsmev na tvárach nielen tých, ktorým výnos poputuje, ale aj tých, ktorí nám budú pomáhať zbierku realizovať.

        • Deň svätého Patrika
          • Deň svätého Patrika

          • Určite ste už všetci počuli o írskom národnom sviatku DEŇ SVÄTÉHO PATRIKA.

            Deň svätého Patrika je kultúrny a náboženský sviatok, ktorý sa oslavuje 17. marca. Pripomína sv. Patrika, najobľúbenejšieho spomedzi patrónov Írska ktorý zároveň symbolizuje aj príchod kresťanstva do Írska.

            Typickým znakom tohto dňa je zelená farba a ďatelina. Ľudia sa zvyknú v tento deň obliekať do zelena, pripravujú nazeleno nafarbené pokrmy alebo sa prezliekajú za leprikónov, írskych škriatkov prinášajúcich šťastie.

            Dnes si žiaci a študenti viacerých tried našej školy pripomenuli prostredníctvom rôznych aktivít a diskusií význam dňa sv. Patrika. Atmosféru podčiarkli aj pedagógovia, ktorí sa zúčastnili uplynulé leto študijného pobytu ERASMUS+ v Írskom Dubline.

        • Prihláška na gymnázium - bilingválne štúdium
          • Prihláška na gymnázium - bilingválne štúdium

          • Vážení rodičia, milí žiaci.

            Súkromné gymnázium v Prešove je prvou školou v Prešovskom kraji, ktorá už pred 20. rokmi začala poskytovať bilingválne vzdelávanie v anglickom jazyku. U nás bilingválne vzdelávanie nemusíme predstierať - uskutočňujeme ho už viac, ako 20 rokov. Naša škola a jej vysokokvalifikovaní pedagógovia majú teda dlhoročné skúsenosti s vyučovaním v angličtine. Výstupom vzdelávania na našej škole je okrem maturity aj možnosť štátnej jazykovej skúšky z anglického jazyka. Disponovať už po absolvovaní strednej školy takýmito jazykovými kompetenciami je na trhu práce, či pre ďalšie štúdium kdekoľvek v zahraničí nesmierne veľkou výhodou. 

            Súkromné bilingválne gymnázium, Solivarská 28, Prešov Vám chce pomôcť na ceste k Vášmu úspechu. Absolventi sú dnes úspešní ľudia a škola je hrdá a potešená zo skutočnosti, že bola jedným zo štartovných schodov ich kariérneho výstupu. Začnite aj Vy svoju budúcnosť správne! Prihlášku na našu školu môžete poslať do 20. marca 2022.

            Viac informácií:

            Kritéria prijímacích skúšok nájdete TU

        • Návšteva Matice slovenskej
          • Návšteva Matice slovenskej

          • Cieľom Matice slovenskej je pestovať v mládeži túžbu po poznaní národných dejín, kultúru a vzťah k národným tradíciám. Rozvíja a upevňuje slovenské vlastenectvo, prebúdza a umocňuje národné povedomie Slovákov i krajanov žijúcich v zahraničí a prehlbuje vzťah občanov k slovenskej štátnosti. Žiaci 7. a 8. ročníka našej základnej školy a študenti 3. a 4. ročníka nášho gymnázia si dnes pútavou formou vypočuli prednášku vedenú predsedom Matice slovenskej JUDr. Mariánom Gešperom, zameranú na významné udalosti a osobnosti, ktoré formovali slovenskú národnú identitu v 19. storočí.

        • Volejbalový turnaj
          • Volejbalový turnaj

          • Dňa 27.1.2023 sa uskutočnil na Spojenej škole obchodu a služieb v Prešove volejbalový turnaj stredných škôl v mixe. Zmiešaný tím študentov našej školy obsadil krásne 2. miesto po jednej prehre, dvoch víťazstvách a jednej remíze - nakoľko sa hralo na 2 sety.

            Vďaka 2. miestu sa nám podarilo postúpiť do finále okresu, ktoré sa uskutoční v hale na Baštovej ulici dňa 23.02.2023, kde nás čaká veľmi silná konkurencia.

            Za obrovský úspech tiež považujeme to, že nášho študenta Ivana Naďa si počas volejbalového turnaja "vyhliadol" volejbalový klub VK Mirad Prešov a v súčasnosti už absolvuje svoje prvé tréningy v tomto klube.

            Dievčatá, chlapci... blahoželáme a želáme veľa zdaru na okrese!

        • Stredoškolská odborná činnosť
          • Stredoškolská odborná činnosť

          • “SOČ”ky sú úspešne obhájené. Veľa stresu, ale zároveň veľká skúsenosť. Prvé veľké vystúpenie pred odbornou komisiou a triedou plnou spolužiakov. Prelúskali sme sa matematikou, ekonomikou, biológiou, hotelierstvom, psychológiou, či právom. Práca študentov na záverečných prácach SOČ sa považuje za výnimočnú práve tým, že sa výrazne podieľa na odbornom, osobnostnom a profesijnom rozvoji žiakov. Rozširuje im obzory a prináša nové vedomosti…

            Počas prehliadky prác SOČ žiakov Súkromné bilingválne gymnázium, Solivarská 28, Prešov sme mali možnosť priam dotknúť sa množstva zaujímavých tém, ktoré boli bravúrne spracované a obhájené.

            Každá súťaž má však svojho víťaza a my sme mali tú česť už tradične odovzdať finančnú odmenu a pamätný diplom študentom, ktorí obsadili prvé tri priečky najlepšie hodnotených prác.

            1. Laura Mária Demčáková - Tvorba vlastnej básnickej zbierky
            2. Alex Gürtler - Riadenie úspešnej firmy so zameraním na kvalitu služieb v rekreačnej oblasti Domaša
            3. Jakub Halek - Terafomácia

            Blahoželáme a držíme palce na obhajobách v ďalších kolách!

        • Lyžiarsky kurz v Bachledovej doline
          • Lyžiarsky kurz v Bachledovej doline

          • V dňoch 30. januára až 3. februára 2023, sa 33 žiakov našej školy zúčastnilo lyžiarskeho výchovno-výcvikového kurzu. Výber ubytovacieho zariadenia situovaného v Monkovej doline v tichom prostredí s nádherným výhľadom na hrebene Belianskych Tatier, sa ukázal ako výborný. Svoje lyžiarske schopnosti žiaci počas celého týždňa zdokonaľovali v lyžiarskom stredisku Bachledovej doliny. Okrem lyžovačky relaxovali v saune a venovali sa aj spoločenským aktivitám - zábava nesmela chýbať. V závere kurzu žiaci úspešne absolvovali preteky v slalome. Všetci žiaci Súkromnej spojenej školy European English School absolvovali kurz bez ujmy na zdraví, bez zranení, ale s dobrým pocitom, že sú bohatší o ďalšiu skúsenosť. Sami sa presvedčili, že aj pár dní stačí na to, aby v sebe objavili odvahu a húževnatosť pre zimné športy.

        • 2% dane z príjmov
          • 2% dane z príjmov

          • Milí rodičia a priatelia školy,

            aj tento rok môžete rozhodnúť o darovaní 2 % zaplatenej dane zo svojich príjmov. Podpora vzdelávania, výchovy a rozvoj telesnej kultúry našich detí a žiakov sa realizuje aj prostredníctvom našej ZRIAĎOVATEĽSKEJ ORGANIZÁCIE Európska vzdelávacia agentúra ELBA, n.o., ktorá sa snaží touto cestou prispieť ku skvalitneniu výchovno-vzdelávacieho procesu žiakov.

            Obraciame sa na Vás, našich priateľov a priaznivcov škôl a školských zariadení s požiadavkou o poukázanie Vášho finančného príspevku na účet Európskej vzdelávacej agentúry ELBA, n.o. Vaše presne identifikované finančné čiastky budú výlučne použité na úhradu školských, športových a voľnočasových aktivít našich žiakov.

            Darovaním 2 % zaplatenej dane z príjmov rozhodnete o hodnotnejšom a kvalitnejšom živote žiakov našich škôl a o tom, že podiel z Vašej zaplatenej dane bude využitý adresne, transparentne, efektívne a zmysluplne. Obraciame sa na Vás ešte raz s prosbou o podporu vytvárania lepších, nadštandardných výchovno-vzdelávacích podmienok.         

            Prosíme Vás o odovzdanie 2 % zaplatenej dane z príjmov.

            Z týchto finančných prostriedkov sa podporujú:

            • odmeňovanie žiakov za školskú a mimoškolskú  športovú činnosť, 
            • vecné ceny v rôznych záujmových súťažiach a mnohé iné aktivity.
            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole,
            • skvalitnenie vybavenia školy modernou technikou,
            • kontinuálna inovácia IT techniky,
            • pobyty v prírode, turistické aktivity, 
            • jednodňové pobyty na rôznych súťažiach, olympiádach,

            Ak sa rozhodnete podporiť našu organizáciu, Vaše rozhodnutie bude správne a podporíte naozaj dobré činy, za čo Vám úprimne ďakujeme.

             

            Ing. Emil Blicha, v. r.
            gen. riaditeľ EEA ELBA, n.o.

             

            Názov: Europska vzdelávacia agentúra ELBA, n.o.

            Adresa: Solivarská 28, 080 05 Prešov

            IČO: 45731047

            Č. reg. NCRpo: 16522/2022

            Právna forma: Nezisková organizácia poskytujúca všeobecne prospešné služby

            IBAN číslo účtu: SK 62 0200 0000 0026 8019 2251

            Kód banky: 0200 (Všeobecná úverová banka, a.s.)

        • Oznam pre stravníkov
          • Oznam pre stravníkov

          • Zmena cenových stravovacích kalkulácií a mesačných platieb:

            Na zabezpečenie výroby jedál a nápojov v zariadeniach školského stravovania je okrem plnenia odporúčaných výživových dávok, zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov, dodržiavania materiálno - spotrebných noriem dôležité aj stanovenie výšky príspevku zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín na jedno jedlo.

            Uvedené zmocnenie vyplýva pre MŠVVaŠ SR nadobudnutím účinnosti zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

            Vzhľadom na skutočnosť, že v rámci Slovenskej republiky sú rozdielne cenové relácie v dodávkach potravinových komodít, z ktorých sa strava v zariadeniach školského stravovania pripravuje, MŠVVaŠ SR pre stanovenie výšky príspevku na stravovanie uvádza rozpätie finančných pásiem, na základe ktorých riaditelia škôl, školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti miestnej štátnej správy a zriaďovatelia (obce, samosprávny kraj) všeobecne záväzným nariadením stanovili novú výšku príspevku za stravovanie v školskej jedálni.

        • Jedna z piatich z celého Slovenska
          • Jedna z piatich z celého Slovenska

          • "Nie je to tak dávno, čo si mi poslala svoj skvelý motivačný list. A keď poviem, že bol skvelý, tak na to mám dôvod... Po prečítaní všetkých motivačných listov, ktoré pristáli v mojej mailovej schránke, som vybrala 5 Dofákov, ktorí budú na meetingu reprezentovať Slovensko. Tvoj list bol medzi nimi, takže touto cestou by som Ti chcela veľmi poblahoželať k výberu!" 

            Takto zneli prvé slová, ktoré pristáli do mailovej komunikácie našej maturantke, piatačke "dofáčke" Klaudii Imrichovej.

            Národná kancelária v Bulharsku oslovila "DofE" Slovensko s fantastickou ponukou. Už budúci týždeň plánujú zorganizovať 5-dňové stretnutie DofE absolventov spojené s krátkym školením, priamo v Bulharsku. Obrovskou výhodou tohto stretnutia je, že financovanie bulharská strana do veľkej miery zabezpečí zo zdrojov Erasmus mobility, z ktorých pokryje výdavky na cestovné náklady, stravu aj ubytovanie.

            Päťdňové školenie bude zamerané na témy súvisiace s tým, ako si vybudovať svoje pracovné a vzdelávacie portfólio a na zručnosti a kompetencie v oblasti neformálneho vzdelávania a učenia. Vďaka svojmu motivačnému listu bude Klaudia súčasťou "DofE" meetingu, ako jedna z 5 Dofákov, ktorí budú reprezentovať Slovensko. Okrem motivačného listu pri výbere reprezentantov zavážili aj aktivity, ktoré Klaudia ako Ambasádorka Súkromnej spojenej školy European English School vykonávala pre svoju komunitu Dofákov.

            Klaudi, blahoželáme! Sme na teba hrdí....

    • Kontakty

      • Súkromná spojená škola European English School, organizačná zložka Súkromné gymnázium
      • Sekretariát: Pevná linka: 051/771 32 63 Mobil: +421 948 134 538 Vrátnica školy: +421 950 462 455
      • Solivarská 28, 080 05 Prešov Slovakia
      • IČO: 42384010
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje