• Novinky

        • "Skúška dospelosti" na SGPO
          • "Skúška dospelosti" na SGPO

          • Pre viac ako 41-tisíc stredoškolákov sa uplynulý týždeň začali ústne maturity. Za zelený stôl si po piatich rokoch štúdia sadnú práve dnes aj maturanti nášho Súkromného gymnázia - Súkromná Spojená Škola EES. Želáme šťastnú ruku pri výbere otázok a veľa šťastia MATURANTI.

        • Rozlúčka s maturantmi
          • Rozlúčka s maturantmi

          • Okamihy v živote bývajú rôzne. Sú také, pri ktorých sa človek ani na chvíľu nepozastaví a pripadajú mu celkom bežné. Bežne človek čaká na autobus, stretne sa s kamarátom na káve, či myslí na to, čo si potrebuje kúpiť. Sú však i chvíle, ktoré nie sú obyčajné a ktoré sa jednoducho vryjú do pamäte navždy. 

            Sme radi, že práve takáto bola aj táto chvíľa. Poslednýkrát v svojej triede, poslednýkrát vo svojej lavici… Rozlúčka pred odchodom zo svojej Alma mater, rozlúčka stiskom ruky.

            Je to zvláštne obdobie, keď sa musíme rozlúčiť s našimi maturantmi, ale zároveň je to obdobie, keď sa tešíme na ich budúcnosť a na to, čo pre ne pripraví život. Maturanti, chceme vám popriať všetko dobré na vašej ceste, aby ste boli šťastní, úspešní a aby ste dosiahli všetky svoje ciele a sny. Nech vám život prináša množstvo príležitostí a nech si užívate každý okamih.

        • Každé dve sekundy niekto potrebuje krv
          • Každé dve sekundy niekto potrebuje krv

          • Ľudia, ktorí transfúziu krvi potrebujú, sú väčšinou vážne chorí alebo zranení, ale častokrát ide o pacientov pri závažných operáciách a ženy pri komplikovaných pôrodoch. Každý z nich je odkázaný na jedného zdravého človeka, ktorý sa rozhodne preukázať dobrú vôľu a pôjde darovať krv.

            Darovanie krvi je nenáročný proces, ktorým však niekomu vieme zachrániť život. Ďakujeme všetkým študentom Súkromné bilingválne gymnázium, Solivarská 28, Prešov, aj zamestnancom Súkromná Spojená Škola EES, ktorí v piatok, 12.5.2023 darovali krv v priestoroch našej školy.

        • Futsalový turnaj
          • Futsalový turnaj

          • Dňa 11. mája sa študenti nášho gymnázia zúčastnili futsalového turnaja dekana Fakulty výrobných technológii. Turnaja sa zúčastnilo 16 družstiev z celého Prešovského kraja. V skupine sme obsadili 3. miesto po jednej výhre nad gymnáziom zo Sniny a prehrou so SŠ Ľudmily Podjavorinskej a SOŠ Technická Michalovce. Chlapci, ďakujeme za reprezentáciu školy a blahoželáme.

        • Cvičná expedícia DofE
          • Cvičná expedícia DofE

          • V dňoch 10. a 11. mája naši odvážni bronzoví "Dofáci" opustili svoju „zónu komfortu“ a absolvovali cvičnú expedíciu DofE Slovensko - Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu v lokalite Slanské vrchy / Bodoň. Študenti vyštartovali z Ruskej Novej Vsi a táborisko bolo až v Temnom lese v katastri obce Zlatá Baňa. Víťazmi sú všetci účastníci, expedíciu dali bez problémov a s prehľadom. Vďaku a uznanie si zaslúžia nielen účastníci, ale aj pani učiteľka Vargová a pán učiteľ Šuty, naši školitelia a hodnotitelia expedícií DofE.

        • Europe Day
          • Europe Day

          • Deň Európy, ktorý sa každoročne oslavuje 9. mája, je pre Európanov príležitosťou na oslavu mieru a jednoty na celom kontinente. V tento deň si pripomíname výročie prijatia historicky významnej Schumanovej deklarácie z roku 1950. Tá predstavovala ambiciózny plán na zaistenie dlhodobého mieru v povojnovej Európe a začiatok budovania spoločenstva krajín, ktoré dnes nazývame Európskou úniou.    

            Naši štvrtáci na seminári z práva spoločne pracovali na vytvorení postera a prezentácie k téme „Čo pre mňa znamená byť euroobčanom?“

            Aj napriek tomu, že sa každý jeden z nich už narodil ako euroobčan, si aj tak vedia uvedomiť prínosy a výhody nášho členstva v Európskej únii. Najviac opakujúcimi sa témami, ktoré pri ich prezentáciách odzneli boli cestovanie bez obmedzení, možnosť práce a štúdia v členských štátoch EÚ, jednotná mena, zvýšenie konkurencie v ekonomických oblastiach, modernizácia, spoločné riešenie globálnych problémov, zlepšovanie kvality životného prostredia a mnohé ďalšie.

        • Celoslovenské kolo olympiády ľudských práv
          • Celoslovenské kolo olympiády ľudských práv

          • V dňoch 18. až 20. apríla sa konal 25. ročník Celoslovenského kola olympiády ľudských práv, na ktorej sa zúčastnil aj študent nášho gymnázia, Daniel Potyčný.

            Olympiáda ľudských práv je najprestížnejšia celoštátna súťaž študentov gymnázií, stredných škôl a odborných učilíšť v oblasti presadzovania ľudských práv a budovania právneho vedomia mladých ľudí ktorej sa každoročne účastní vyše 4000 študentov.

            V prvý deň olympiády sa Daniel venoval obhajobe modelovej situácie a získal 47 bodov z 50. Okrem odpovedania na modelové situácie sa zúčastnil aj workshopu na tému súdy a demokracia s americkým federálnym sudom a profesorom z Washington State University.

            Druhý deň olympiády bol venovaný obhajobe úvah, ktorých napísanie bolo povinné pre účasť na celoslovenskom kole. V obhajobe úvahy získal 48 bodov z 50.

            Daniel, ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy. Sme na teba hrdí.

        • Reprezentácia na celoslovenskom kole "SOČ"
          • Reprezentácia na celoslovenskom kole "SOČ"

          • Ako prvá z Prešovského kraja nás naša žiačka Laura Mária Demčáková statočne reprezentovala svojou prácou „Tvorba vlastnej básnickej zbierky“ v odbore Teória kultúry, umenie, umelecká a odevná tvorba v Modre. Na Lauru sme obzvlášť  hrdí, pretože sa jej okrem napísania SOČ práce aj oficiálne podarilo svoju zbierku básní „Pokon a zrod“ vydať!  

            Prvé vydanie je Vám všetkým k dispozícii v Greenie knižnici v pdf, kindle, ePub (na stiahnutie TU).

            Vypracovanie Stredoškolskej odbornej činnosti môže mať aj takýto krásny a cenný záver.

            Lauri, ďakujeme!

            Laura Mária Demčáková často ilustruje časti ľudského tela ceruzovou kresbou a tak sa delí o detaily jej perspektívy a úžasu voči ľudstvu. Písaniu sa venuje od mala ale s poéziou nemala blízky vzťah do momentu, kedy si jej emócie žiadali spoveď papieru. Je dušou viazaná peru a to od písaniu románov a detektívok, ktoré pod psychologickou maskou skrývajú metafory života, až po romantickú a spoločenskú poéziu.

        • Hľadáš prácu na leto?
          • Hľadáš prácu na leto?

          • Leto, slnko, voľno, priatelia a... Ty ešte stále nemáš brigádu na leto?

            Ak sa chceš s priateľmi zabávať alebo ísť s nimi na nejaký výlet, tak peniaze potrebuješ ako soľ. Keď si pevne rozhodnutý nájsť si brigádu, tak utekaj na 4. poschodie a prelúskaj našu novú nástenku s pracovnými ponukami.

            Najjednoduchšou možnosťou je obrátiť sa na známych, rodinu alebo priateľov. Tí by ti mali pomôcť vďaka kontaktom, ktoré majú. Ak sa ti to ale nepodarilo, pani učiteľka Mihoková aktualizuje našu nástenku s pracovnými ponukami každý deň. Ak potrebuješ pomôcť, alebo vieš o ponuke pre spolužiakov, kontaktuj pani učiteľku na školský email: bibiana.mihokova@elbaci.sk

            Svet je predsa malý a nikdy nevieš, či sa to podarí tebe, alebo ty pomôžeš niekomu inému.

        • "Kvapka krvi"
          • "Kvapka krvi"

          • Dňa 12. mája 2023 sa od 8:00 do 10:30 hod. bude v priestoroch školskej jedálne Súkromnej spojenej školy European English School organizovať KVAPKA KRVI. V prípade záujmu darovania krvi je potrebné sa vopred zapísať na zoznam, ktorý je vyvesený pri zborovni školy, najneskôr do 10. mája 2023.

            Môžete pozvať aj členov svojich rodín alebo kamarátov. Záujemcovia musia mať 18 a viac rokov.

            ĎAKUJEME ❤️

        • Zasadanie modelového parlamentu SR
          • Zasadanie modelového parlamentu SR

          • V dňoch 14. až 17. apríla sa študent nášho gymnázia, Daniel Potyčný, zúčastnil na zasadaní modelového parlamentu Slovenska. V  týchto dňoch sa uskutočnil už druhý ročník Modelového parlamentu Slovenska. Konferencie sa účastnilo 150 študentov, ktorý sa rozdelili do výborov a strán podľa vlastného výberu. Zaoberali sa rokovaním o dôležitých spoločenských témach ako úpravou §363, 4-dňovom pracovnom týždni či sexuálnou výchovou na školách. Po vytvorení návrhov zákonov sa uskutočnilo zasadnute parlamentu kde návrhy predkladali a následne za ne hlasovali.

            Ako hostia v budove Národnej rady vystúpili predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár, podpredseda parlamentu Gábor Grendel a podpredseda Európskeho parlamentu a líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

        • Stavanie "Mája"
          • Stavanie "Mája"

          • Posledný školský aprílový deň sa každoročne viaže s ľudovou tradíciou "stavania mája".

            Pestrofarebný máj ako symbol krásy, prebúdzajúceho sa života a samozrejme lásky, dnes vyrástol aj pod oknami našej školy.

            Máj je pôvodne mladý stromček, najčastejšie smrekový, jedľový alebo brezový, ktorý mal symbolický význam a bol výrazom prírodného mýtu o boji zimy s jarou, symbol na jar sa obnovujúcej prírody. Takmer u všetkých národov bolo zvykom nosiť máje na začiatku jari alebo leta v slávnostnom sprievode po dedine za spevu starodávnych obradných piesní ospevujúcich tvorivú silu prírody. Často sa máje rozlične ozdobovali, najmä pestrými stužkami, farebnými papiermi a podobne.

            Dnes sa náš tradičný MÁJ už hrdo týči pred bránou Súkromná základná škola s využívaním metódy CLIL, Solivarská 28, Prešov a Súkromné bilingválne gymnázium, Solivarská 28, Prešov.

        • Ročníkové práce druhákov
          • Ročníkové práce druhákov

          • V duchu myšlienky „...nie je nám to jedno“ si naši druháci pripravili verejnú prezentáciu ich ročníkových prác, na ktorých pracovali v rámci hodín občianskej výchovy. Individuálne aj v dvojiciach pripravili, zrealizovali a vyhodnotili sociologický výskum na zvolenú tému, ktorá sa ich priamo dotýka a o ktorej mali záujem dozvedieť sa viac. Prostredníctvom ankety, dotazníka, ale aj rozhovorov v uliciach Prešova získavali odpovede týkajúce sa života a vzťahov mladého človeka. Naši študenti nielen že hľadali odpovede na otázky medzi svojimi rovesníkmi aj dospelými, ale sami sformulovali tézy, ktoré z týchto zistení vyplývajú.

            S veľkou chuťou a záujmom sa zaoberali otázkami závislostí na internete alebo na mobile, otázkou odchodu mladých ľudí študovať do zahraničia, problémom rýchlej módy a jej dopadu na našu planétu, ale aj otázkami sexuálneho zneužívania a násilia vo vzťahoch, zvlášť medzi športovcami. Zaujímavé bolo vypočuť si ch zistenia o tom, ako sa cítia Ukrajinci v Prešove a či majú príležitosť nájsť si u nás prácu. Dokonca sa veľmi otvorene vyjadrili aj k problému šikany na školách a k otázkam online vyučovania.

            V stredu 26.4. študenti II.EA predstúpili pred vedenie školy, učiteľov a spolužiakov, aby ich oboznámili s výsledkami svojho vlastného výskumu. Nasledovala krátka diskusia, v ktorej naši študenti ukázali, že dokážu pohotovo reagovať a vhodne argumentovať. Všetky tieto práce boli pripravené zodpovedne, s veľkým záujmom a túžbou posunúť sa v živote aj v štúdiu o niečo ďalej.  Aj na našej škole vyrastá generácia zodpovedných mladých ľudí, ktorí sa aktívne zaujímajú o svet a ľudí okolo seba.

        • Inkubátor nápadov
          • Inkubátor nápadov

          • Medzinárodný projekt Inkubátor nápadov sa uskutočnil v Starej Ľubovni a jej okolí od 11. do 17.4.2023. Cieľom projektu bolo podnecovať, inšpirovať a predviesť príklady dobrej praxe pre mladých ľudí, ktorí by v budúcnosti mohli sami vytvoriť "niečo z ničoho". Študenti nášho gymnázia, boli samozrejme jeho súčasťou.

            Anička:

            "Erazmus v Starej Ľubovni mi dal viac než som očakávala. Ukázal mi ako jeden mladý človek dokáže iniciovať projekt a nájsť spolumysliteľov, ktorí do toho pôjdu s ním. Stretli sme zaujímavých ľudí, ktorí si touto cestou prešli ako napríklad Jozef Romaňak, zakladateľ najväčšieho labyrintu v strednej Európe, Čertova skala. Zúčastnili sme sa mnohých aktivít, ktoré slúžili na rozvoj kritického myslenia, kreatívneho pohľadu a riešenie problémov. Prakticky sme naše všetky teoretické poznatky aplikovali pri plánovaní projektu na rozvoj Starej Ľubovne, ktorý by miestní vedeli ozaj zrealizovať. A k tomu všetkému sme spoznali mnoho skvelých ľudí a iné kultúry."

            Kara:

            "It was unforgettable experience. I came back with many new skills, memories, acquaintances…
            I felt heard. I learnt that even as a young student I have voice and I can accomplish a lot. The diversity of people I met inspired me too. We were all young people living different lifestyles. Therefore, I heard many different points of view on all sort of subjects. I put myself into others people shoes and it helped me to understand what I would like to do in my future. With many people also came different cultural experience and I was able to learn more about people from other countries. I am very thankful I could be part of this project. I look forward to any other projects that may come."

        • Expedícia DofE - "suchý nácvik"
          • Expedícia DofE - "suchý nácvik"

          • Etapu dobrodružných expedícií sme zahájili počas včerajšieho dňa v jarnej prírode Temného lesa na Zlatej Bani suchým nácvikom, kde si účastníci DofE precvičili, zopakovali a naučili sa nové užitočné a praktické veci a rady, ktoré neskôr reálne zažijú aj v prírode počas cvičných a kvalifikačných expedícií.

            Celá DofE akcia bola obohatená vzácnymi hosťami - pánom Jankom Smolkom, ktorý má na starosti v rámci programu DofE celé východné Slovensko, skúseným vojakom pánom Ivanom Valošekom, ktorý pôsobil aj na rôznych misiách ako napríklad v Afganistane, a taktiež profesionálnym fotografom pánom Petrom Basalom, ktorý spolupracuje v rámci DofE aj s GK2. A v neposlednom rade koordinátori DofE, pani učiteľka Mgr. Veronika Vargová a pán učiteľ Mgr. Andrej Šuty.

            Veľká vďaka patrí účastníkom DofE, ktorí boli pripravení, spoľahliví, dochvíľni - proste úžasní. Veľká vďaka patrí tiež vedeniu školy za neustálu podporu v rámci programu The Duke of Edinburgh na Súkromnej spojenej škole European English School.

        • Triedny aktív
          • Triedny aktív

          • Súkromná spojená škola European English School, Solivarská 28 v Prešove pozýva rodičov a zákonných zástupcov žiakov na triedny aktív

            Súkromného gymnázia, 19. apríl 2023 (streda),
            gymnázium: o 16:00 hod.

            Súkromnej základnej školy, 19. apríl 2023 (streda),
            1. stupeň: o 15:30 hod.
            2. stupeň: o 16:00 hod.

            Tešíme sa na Vašu účasť

    • Kontakty

      • Súkromná spojená škola European English School, organizačná zložka Súkromné gymnázium
      • Sekretariát: Pevná linka: 051/771 32 63 Mobil: +421 948 134 538 Vrátnica školy: +421 950 462 455
      • Solivarská 28, 080 05 Prešov Slovakia
      • IČO: 42384010
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje